Jongeren interesseren voor waterstof en circulair bouwen
Waterstof Tiny House lanceert lespakket voor scholen
Het Waterstof Tiny House lanceerde op woensdag 20 april 2022 het lespakket ‘Alles over waterstof & circulair bouwen’, over hoe waterstof als brandstof in woningen kan worden gebruikt en hoe circulair bouwen in de praktijk werkt. Groep 8 van basisschool De Carrousel uit Hoogeveen mocht het lespakket als eerste uitproberen en kregen een rondleiding bij het Waterstof Tiny House van Alco Otten, docent op het Alfa-college en projectleider van het tiny house. Met het lespakket willen de initiatiefnemers jongeren interesseren voor techniek. Het Waterstof Tiny House is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.
In het lespakket worden de lessen gedeeld die studenten en bedrijven tijdens de bouw van het tiny house hebben geleerd. Hoe maak je waterstof bijvoorbeeld, en welke rol heeft waterstof in de energietransitie? En hoe kun je materialen uit een oud gebouw, hergebruiken voor een nieuw tiny house? Op een laagdrempelige manier gaan de leerlingen aan de slag met het ontwerpen van een eigen tiny house en onderzoeken ze hoe je duurzame waterstof kunt gebruiken.
Het lespakket is geschikt voor basisonderwijs (groep 7 en 8), middelbaar onderwijs (klas 1 en 2) en praktijkonderwijs (klas 1 en 2). De lessen zijn eenvoudig aan te passen naar verschillende niveaus. Het lespakket is gratis beschikbaar via www.waterstoftinyhouse.nl/lespakket
Leren door te doen
Het Waterstof Tiny House is gebouwd door studenten van het Alfa-college in Hoogeveen, met duurzame en zo veel mogelijk circulaire materialen, in samenwerking met bedrijven uit de regio en onder begeleiding van hun docenten. De studenten zijn in deze hybride leeromgeving bij alle onderdelen van de bouw betrokken, van bouwtekeningen maken tot het uitzoeken van de juiste circulaire en duurzame materialen voor de bouw.
In het tiny house worden twee verschillende waterstofsystemen gedemonstreerd: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die groene waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. De lessen die gedurende het project zijn geleerd over circulair bouwen en waterstof komen terug in het lespakket.
Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe
Het Waterstof Tiny House en het lespakket zijn gefinancierd vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Binnen de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe werken verschillende partijen met elkaar samen aan het verbeteren van de brede welvaart in de regio. Het Waterstof Tiny House is gerealiseerd met hulp van onderwijsinstellingen en het regionale bedrijfsleven. In het najaar van 2021 ging het Waterstof Tiny House op tour langs de zes gemeenten die aangesloten zijn bij de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg, Hoogeveen.